Retratistas do Morro*

*Portretten van de heuvel

07 mei 06 juli 2024
Buitenspel exhebitie
Théâtre du Nord

Het Théâtre du Nord nodigt het Institut pour la photographie uit om zijn openbare ruimtes over te nemen en er tentoonstellingen te presenteren voor de duur van de sluiting voor werkzaamheden. Na de presentatie van zes pre-piguratietentoonstellingen in zijn gebouwen in Vieux-Lille, zet het Institut pour la photographie nu al zijn activiteiten buiten zijn muren voort tot aan de heropening, gepland voor de tweede helft van 2026.

Deze openingstentoonstelling weerspiegelt de bezorgdheid en het engagement van het Théâtre du Nord en het Institut, met de eerste Europese presentatie van het Braziliaanse project Retratistas do Morro.

Sinds 2015 wil dit project een kritische blik werpen op het collectieve visuele erfgoed van Brazilië en het verrijken door het identificeren, bewaren en verspreiden van de archieven van fotografen die hebben gewerkt op plaatsen of in gemeenschappen die ondervertegenwoordigd of zelfs afwezig zijn in dit culturele erfgoed.
De archieven van meer dan 250.000 negatieven van de fotografen Joao Mendes en Alfonso Pimenta uit Aglomerado da Serra, de op één na grootste favela van Brazilië in Belo Horizonte, documenteren het dagelijks leven en belangrijke gebeurtenissen van hun gemeenschap gedurende meer dan vijftig jaar.

De gepresenteerde selectie foto’s, gebaseerd op de tentoonstelling van Guilherme da Cunha, maker van Retratistas do Morro, richt zich op de generaties van de jaren 1970-1990. De bijzondere aandacht van het project voor de kwestie van individuele representatie wordt ook weerspiegeld in de verzameling mondelinge getuigenissen van de gefotografeerde mensen.


In overeenstemming met het engagement van het Institut pour la photographie op het gebied van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) worden alle rails en lijsten die in deze tentoonstelling zijn gebruikt, hergebruikt.

Algemene informatie

↘︎ Open toegang

↘︎ Dinsdag-vrijdag: 12u30 → 19u00,
Zaterdag: 14u → 19u,
Gesloten op zon- en feestdagen

↘︎ Tentoonstelling toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

Curator

Anne Lacoste, Directeur van het Institut pour la photographie

De afspeellijst van de fotografen voor de tentoonstelling Retratistas do Morro