Philémon Vanorlé

MONUMENTU

10 september 29 oktober 2020
Tentoonstelling

Productie : Institut pour la photographie
Tentoonstelling voorgesteld als onderdeel van Lille Capitale Mondiale du Design 

 

Monumentu is een neologisme, een samentrekking van “monument” en “tu”. “Tu” zoals het persoonlijk voornaamwoord “jij” en “tu” zoals het voltooid deelwoord van het werkwoord “zwijgen”. 

Op basis van deze nieuwvorming, verzamelt Philémon Vanorlé foto’s van amateurs, kleine oplages analoge fotografie uit de naoorlogse periode, die mannen, vrouwen en kinderen voorstellen die in de openbare ruimte poseren. De rode draad op deze afbeeldingen is het specifieke object dat de gefotografeerde persoon uitkiest en waar hij soms zelfs op zit of klimt. Deze objecten noemt de artiest Monumentu. 

“Momentu” is een alledaags object, een anoniem monument, anoniem erkend. Het is het gekozen monument dat “tu” (jij) op het moment dat de foto genomen wordt in de tijd en ruimte onthult, een monument dat voldoende opgemerkt wordt om gewaardeerd te worden, om een zekere medeplichtigheid te rechtvaardigen, een gedeeld moment, een pose, een foto. 

Het “momentu” kan alleen plaatsvinden als de fotograaf de juiste beeldinstelling toepast en het object, hoe banaal dat ook is, qua gestalte en vormgeving uit laat komen. Het model, dankzij zijn/haar onmisbare aanwezigheid, benadrukt de vorm, de schaal en het gebruik. 

Het Momentu gaat over toe-eigening, dat achteraf gezien gehoor geeft aan openbare kunst, scenografie en design. Of de bedoeling van de fotografen en de modellen bewust is of niet, de typologie die hier bijeen wordt gebracht resulteert in scènes van het dagelijkse leven en zeer innemende poses. Ze geven aan de “momentu”, de foto van een doorsnee object, een buitengewone vluchtige glans. 

Philémon Vanorlé