Hugo Clarence Janody

Ik verblijf waar is schrijf

2022-2023

07 april 18 juni 2023
Tentoonstelling

Het artistieke en culturele overdrachtsprogramma van het Instituut combineert kritische en gevoelige lectuur en praktijk van fotografie, voor zijn projecten die openstaan voor de diversiteit van het publiek. In samenwerking met het departement Pas-de-Calais werd fotograaf Hugo Clarence Janody uitgenodigd voor een verblijf van een week in het Centre d’Accueil et d’Examination des Situations in Nédonchel.

Terwijl fotografie een alledaagse praktijk is om onze relatie met de wereld uit te drukken, is het bijna onbestaande in dit overgangsverblijf voor verbannen mensen die hun anonimiteit willen bewaren. De tentoonstelling onthult de inclusieve benadering van het project die het mogelijk maakte deze intieme en collaboratieve portretten te produceren.

De ansichtkaart vormde eerst een inleiding tot de fotografie als medium voor het verhaal van de deelnemers, door middel van een selectie uit de collectie Fleury Delomez van de departementale archieven van Pas-de-Calais, die Salonika – één van de mogelijke etappes van de migratieroute – en de regio Nédonchel voorstelt.

Een eerste ervaring met fotografische portretten werd geboden met de Polaroid, die een unieke instant positieve afdruk produceert, welke sommigen besloten mee te nemen.

Hugo Clarence Janody deelde in de loop van de dagen ook het dagelijks leven van deze mensen. Als zijn beelden ogenschijnlijk eenvoudige en banale fragmenten van het leven documenteren, roepen ze zowel de onzekerheid van hun toestand als de gemeenschappelijke bijzonderheid van hun aspiraties op.