DEJA VIEW

Martin Parr & The Anonymous Project

Een nieuwe tentoonstelling in samenwerking met Magnum Photos en The Anonymous Project

29 juni 25 september 2022
Gratis

→ DUNKERQUE, van 3 tot 25 september, op het strand van Malo-les-Bains
Opening op 2 september om 18.30 uur

Het Institut pour la photographie presenteert, in samenwerking met The Anonymous Project en Magnum Photos, een originele tentoonstelling gebaseerd op het boek Deja View van Martin Parr en Lee Shulman, uitgegeven door Textuel en 2021.

Kleurenfotografie ontwikkelde zich in de jaren 1930 met dia’s en was aanvankelijk een amateuractiviteit. De grote collectie van meer dan 500.000 amateur kleurendia’s van The Anonymous Project getuigt van deze rage die in de jaren veertig razend populair werd. Het duurde echter tot de jaren 1970 voordat kleurenfotografie door de gespecialiseerde gemeenschap werd erkend om haar esthetische kwaliteiten. De Britse fotograaf Martin Parr, geboren in 1952, is een pionier op dit gebied.

Al meer dan vijftig jaar brengt Martin Parr met een zekere ironie de hedendaagse samenleving in beeld via het leven van alledag, waarbij hij met name gebruik maakt van de effecten van kadrering en verzadigde kleuren die kenmerkend zijn voor de vroege kleurenfoto’s.

Vakanties of vrijetijdsbesteding, de bevoorrechte omgeving voor amateuropnamen, behoren tot de favoriete onderwerpen van de fotograaf. Dit visuele gesprek tussen de foto’s van Martin Parr en de amateurfotografen van het Anonymous Project onthult een scherpe blik en een diep inzicht in onze maatschappij. Hoewel zijn beelden ons een indruk van “deja vu” geven, nodigen ze ons ook uit om onze gewoonten in vraag te stellen.

Tenky, Wales, 2019 © Martin Parr — Magnum Photos
Tenky, Wales, 2019 © Martin Parr — Magnum Photos

MARTIN PARR

Martin Parr, geboren in Epsom in 1952, is een van de meest gerenommeerde documentaire fotografen van zijn generatie. Hij werkt en woont in Bristol, waar hij in 2017 zijn stichting opende : de Martin Parr Foundation.

Hij volgde tussen 1970 en 1973 een opleiding aan de Manchester Polytechnic en trad in 1994 in dienst bij het agentschap Magnum. Hij is een belangrijke en productieve figuur in de hedendaagse Britse fotografie over de hele wereld, met een honderdtal gepubliceerde fotoboeken. Zijn persoonlijk archief van 50 000 foto’s is opgenomen in de collecties van grote musea zoals het MoMA in New York, het Centre Pompidou, het Tate Modern in Londen. Ook zijn er verschillende solotentoonstellingen aan hem gewijd.

Doordrenkt van realisme, verrast Martin Parr met de kitscherige motieven van zijn foto’s en zijn ongewoon gebruik van perspectieven. Zijn humoristische foto’s zijn beroemd om hun felle kleuren en schreeuwerig licht. Martin Parr biedt een nieuwe visie op de wereld en de maatschappij, die altijd toegankelijk en direct is. Zijn eenvoudige en ongecompliceerde fotografie is altijd opvallend.

Martin Parr, soms omschreven als een chroniqueur van zijn tijd, is ook een groot liefhebber en verzamelaar van ongewone voorwerpen en volkse fotografie ; de samenwerking met The Anonymous Project ligt dus voor de hand.


© The Anonymous Project

THE ANONYMOUS PROJECT 

The Anonymous Project is een enorme verzameling van kleurendia’s uit de volksmond en een uniek conserveringsproject. Er zijn er al bijna 800 000 verzameld en geconserveerd.

Het project werd in 2017 geïnitieerd door de in Londen gevestigde filmmaker Lee Shulman (geboren in 1973) toen hij een doos vintage dia’s kocht en gefascineerd raakte door alle unieke verhalen die ze bevatten. Hij begon vervolgens aan een nauwgezet proces van het verzamelen, selecteren en vertellen van de verhalen van Kodachrome dia’s uit het begin van de jaren 1950.

In 1950 werd kleurenfotografie toegankelijk voor het grootste aantal mensen en werd het geïntegreerd in elk moment van het dagelijks leven. Het conserveren en tonen ervan is een project gewijd aan het individuele en collectieve geheugen van een tijdperk. Dit project belicht ook het werk dat gemoeid is met de selectie van de beelden, een beslissend proces in de opbouw van het fotografische verhaal waarvan het belang vaak wordt geminimaliseerd in verhouding tot de opname.

Deze onscherpe en onnauwkeurige amateurfoto’s vormen een uniek erfgoed om het verhaal te vertellen van ons leven en dat van degenen die ons zijn voorgegaan. The Anonymous Project zet zich in voor het behoud ervan en creëert nieuwe interpretatiemogelijkheden om onze wereld te (her)ontdekken.

Curator van de tentoonstelling : Anne Lacoste
Gemaakt in samenwerking met de bibliotheek van Le Portel en het Château Coquelle in Duinkerken, en in partnerschap met de stad Le Portel en de Stad en Stedelijke Gemeenschap van Duinkerken
Tentoonstelling opgevat als een rondreizende tentoonstelling, gepresenteerd in Portel, van 29 juni tot 28 augustus, op de lage dijk, promenade de l’Épi.