David de Beyter

THE SKEPTICS STUDY OF AN OPTICAL PHENOMEN

03 november 24 december 2023
Tentoonstelling

De atmosfeer is dicht en kleiachtig. Achter een okerrode waas kun je nauwelijks een rotsachtig landschap zien. De beelden, voorgesteld in polyptieken, volgen elkaar op, branden of verdwijnen in een gloeiende flits. Aan de hemel verschijnt de baan van een ongeïdentificeerd object. Zijn val lijkt onophoudelijk, onverzettelijk. Alsof dit meteoriet-object nooit de grond zal bereiken: het enige wat het achterlaat is een rook die zich leent voor ficties. De tentoonstelling The Skeptics van David De Beyter neemt ons mee naar de geologische site van Tenerife, op de Canarische Eilanden, waar geloof en oude rituelen met elkaar verweven zijn. Met behulp van een combinatie van foto’s, archiefbeelden en een meeslepende video-installatie, met een drone-muzieksoundtrack creëert de kunstenaar opnieuw het verhaal van een hedendaagse mythologie, die van ufo’s, voor een betere deconstructie. 

Zijn praktijk benadert documentaire kunst of een fotografische vorm van re-enactement, omdat hij zijn onderzoek baseert op een reeds bestaande amateurdiscipline: wetenschappelijke ufologie. Deze pseudowetenschap gewijd aan de studie van ufo’s brengt de gemeenschap van “sceptici” samen. Deze gepassioneerde amateurs zetten vraagtekens bij het fotografische medium, dat onvermijdelijk onderhevig is aan ongelukken, en zien het soms als een bewijs voor het bestaan van buitenaardse wezens. 

Wanneer hij met beelden werkt, in de donkere kamer of digitaal, gaat David De Beyter een dialoog aan met het ufologisch archief. Hij speelt de fouten na en gebruikt de motieven die eigen zijn aan wetenschappelijk ufologisch onderzoek: een verblindende vlek, een lichtgevende lijn of een vliegend lichaam met een onduidelijke vorm. Elk gebaar hier stelt op een performatieve manier de vastgelegde realiteit in vraag en de notie van “waarheid”, als de interpretatie die we erop projecteren. 

Tekst door Luce Cocquerelle-Giorgi, onafhankelijk kunstcriticus en curator, lid van het collectief Jeunes Critiques d’Art

Curator Anne Lacoste, Hoofd van het Institut pour la photographie