Virtueel bezoek

de studio van Bettina Rheims

“Deze plek die je gaat ontdekken is mijn fotostudio. Ik heb hier gewerkt, hier zelfs gewoond, en hier heb ik het grootste deel van mijn werk gedaan, mijn beelden, mijn ontmoetingen, mijn leven.” (Bettina Rheims, uittreksel uit de virtuele rondleiding)

Het Institut pour la photographie is verheugd om de virtuele rondleiding door het atelier van Bettina Rheims te presenteren, gemaakt als onderdeel van de schenking van haar collectie aan het Institut, in het Grand Palais Éphémère in Parijs ter gelegenheid van het Palais Augmenté 2 festival georganiseerd door Fisheye en de Rmn – Grand-Palais. Ontdek met behulp van virtual reality-technologieën de wereld van de fotografe op deze ongelooflijke plek waar de kunstenares gedurende haar hele carrière heeft gewerkt en gewoond.

In de jaren 1980 nam Bettina Rheims haar intrek in het voormalige huis en atelier van de Argentijnse beeldhouwer Alicia Penalba, in het hart van de Parijse wijk Marais, waar ze de meeste van haar foto’s nam. Deze grote duplexflat met binnenplaats is een echte leefruimte en verenigt gezellige ruimtes, een opnamestudio met kamers voor de voorbereiding van modellen en retoucheerwerk. Het kantoor is een essentieel onderdeel van de ruimte, met zijn uitgebreide bibliotheek en glazen dak voor het controleren van afdrukken. Er is ook ruimte gereserveerd om al zijn archieven op te slaan.

Voordat de collectie wordt verplaatst, zal deze emblematische plek in de carrière van de fotograaf het middelpunt zijn van een nieuw project. Het Institut lanceert de eerste virtuele rondleiding door de studio van een fotograaf, om deze creatieve ruimte vast te leggen.

De tour is ook online beschikbaar. Het zal binnenkort worden verrijkt met nieuwe inhoud en zal het onderzoekswerk weerspiegelen dat door het Instituut is uitgevoerd op de archieven van de fotograaf.

Dit project werd ondersteund door de Direction Régionale des Affaires Culturelles (DRAC) des Hauts-de-France.
Geproduceerd door V-Cult en Art of Corner.

Het Instituut bedankt :
Gabriel Acoca, Océan Boutaud, Serge Bramly, Sophie Bramly, Lucie Cherqui, Clément Dupeux, Xavier Flamant voor het geluid, Harry Matenaer, Samuel Mound van V-Cult, Gwenaëlle Petit-Pierre, Frédéric Purgal van Art of Corner, en Bettina Rheims.