SAEIO

DO UT DES

03 november 24 december 2023
Tentoonstelling

De Parijse graffitikunstenaar SAEIO (1987-2017) onderscheidt zich door zijn “brede picturale praktijk” van interactie met de alledaagse werkelijkheid van de stedelijke ruimte. Door gebruik te maken van verschillende uitdrukkingsvormen (schrijven, tekenen, schilderen, fotografie, video, choreografie, …) benadrukt hij de willekeurige omstandigheden die inherent zijn aan deze artistieke praktijk, die een illegale status heeft, en de vergankelijke aard van deze werken die in de openbare ruimte worden gecreëerd.

In 2014 kreeg SAEIO een boete van 50.000 euro voor “moedwillige beschadiging van openbare eigendommen, huisvredebreuk en verkeer op spoorlijnen”. De installatie DO UT DES (“Ik geef zodat jij aan mij geeft” in het Latijn) is een soort voorstelling van zijn proces als wettelijke erkenning van zijn werk. 

De inventaris van de ongeveer honderd “daden van vandalisme”, met gedetailleerde beschrijvingen geïllustreerd met foto’s, biedt een hele reeks bewijsmateriaal. Het wordt voorgesteld als een catalogue raisonné van het werk van de kunstenaar, terwijl de geschatte kosten voor het schoonmaken de verkoopprijs worden. 

In dit omleidingsproces stelt SAEIO onze relatie met fotografie en de documentaire status ervan ter discussie door te spelen met de traditionele toepassingen ervan: de foto die als wettelijk bewijs wordt maakt, wordt hier gelijkgesteld aan zijn functie als reproductie van kunst. Dit proces van toe-eigening strekt zich uit tot het verkennen van de formele kwaliteiten van bepaalde beelden, wat inspireert hem tot het maken van zeefdrukken.

Tentoonstelling gepresenteerd met de vriendelijke medewerking van de ouders van SAEIO, Nicolas Dolto en Peinture Editions
Curator Anne Lacoste, Hoofd van het Institut pour la photographie