Hideyuki Ishibashi

Lichtgevoelig

2021

07 april 18 juni 2023
Tentoonstelling

Hideyuki Ishibashi’s artistieke benadering is geïnspireerd op de vroege geschiedenis van de fotografie.  Zijn experimentele werken sluiten met name aan bij het eerste negatief/positief proces op papier door William Fox Talbot, de cyanotypie van de botanicus Anna Atkins die het mogelijk maakt om de afdruk van planten te verkrijgen door ze op lichtgevoelig papier te plaatsen, en diverse experimenten van de toneelschrijver August Strindberg, geïnspireerd door het nog altijd ‘gevaarlijke’ karakter van het medium.

Hideyuki Ishibashi ontwikkelt een organische fotografische praktijk die de lichtgevoeligheid van het medium onderzoekt en het omkeerbare karakter ervan aangezien het geproduceerde beeld wordt gewijzigd door blootstelling aan licht. Deze gevoeligheid voor licht maakt een symbiose met de flora mogelijk dankzij het fenomeen fotosynthese. Zo creëert hij reeksen tastbare, vergankelijke beelden, als nieuwe ervaringen van tijd en herinnering.

Zijn subtiele reeks plantaardige kleurstoffen, van doordrenkte bladeren en schors , stelt hem in staat om oude tinten voor zijn foto’s nieuw leven in te blazen en zowel ons reukvermogen als ons gezichtsvermogen aan te spreken.

Atlas #6 bevat boombladafdrukken uit Barbieux Park, Roubaix, verkregen door een combinatie van scans en fotogrammen. De afbeeldingen, gedrukt als afdrukken met een “fotochrome” inkt (pigmenten die reageren op lichtintensiteit), worden onthuld en gewist door het UV-licht van de zaklamp, dat zonlicht nabootst, gefilterd door het gebladerte.