Harry Gruyaert

Noord

2023

07 april 18 juni 2023
Tentoonstelling

Regie: Valéry Faidherbe en Harry Gruyaert
Originele muziek: Tuur Florizoone
Chromie : Albin Millot

Al vijftig jaar reist de Belgische fotograaf Harry Gruyaert, lid van het Magnum Photos-bureau, de wereld rond om de verschillende sferen vast te leggen. In de traditie van de Amerikaanse kleurenfotografie overstijgt zijn werk de banaliteit van het dagelijks leven door de existentiële en beschrijvende eigenschappen van kleur te onderzoeken.

Kleuren en lichtvariaties stimuleren de opname, in een zeer grafische benadering, beïnvloed door schilderkunst. De perfecte evenwichtige composities van deze ter plaatse genomen foto’s lijken de tijd op te schorten en de filmwereld op te roepen.

Zijn affiniteit met cinema werd onlangs bevestigd voor zijn filmreeks “A Sense of Place”. In de traditie van de diavoorstelling (projectie van dia’s met een soundtrack) verbinden deze korte video’s foto’s van hetzelfde thema met originele muziek van Tuur Florizoone. Dit project is ook een gelegenheid voor Harry Gruyaert om de selectie van zijn beelden te herzien en om met behulp van digitale hulpmiddelen de chroma van de op Kodachrome-film geproduceerde beelden opnieuw te bewerken.

Noord, een nieuwe productie voor het Instituut voor Fotografie, zet meer dan 160 foto’s van de Hauts-de-France – landelijke, stedelijke, industriële en kustlandschappen – achter elkaar, genomen van de jaren 1980 tot vandaag, in opdracht of voor persoonlijk werk. De beelden volgen elkaar op volgens hun chromatische en formele samenstelling, op muziek gecomponeerd in resonantie met het lopende ritme en de sfeer van de beelden. Een meeslepende fotografie-ervaring die ons uitnodigt om te “kijken”.