Bettina Rheims
KIM HARLOW, RÉCITS
“Dankzij Kim ben ik altijd blijven werken rond de genderkwestie” B.R.
De ontmoeting met Alexandra Giraud, alias Kim Harlow, een transgender danseres en frontvrouw van een cabaretrevue, heeft een grote invloed gehad op het werk van Bettina Rheims in het begin van de jaren 1990. Terwijl de reeks Modern Lovers (1990), met de eerste beelden van Kim, een internationaal succes is, zijn de reeksen van Kim (1991) en Les Espionnes (1992) vertrouwelijker gebleven. De tentoonstelling vergelijkt deze drie projecten en schetst de vriendschap tussen Kim Harlow en de fotografe terwijl stilgestaan wordt bij haar vragen over genderidentiteit in de context van de AIDS-jaren. Verstoring, het idee dat een bepaalde orde omvergeworpen wordt, staan centraal in deze beelden en weerspiegelen de behoefte van de kunstenaar om zich altijd op het randje te begeven, tussen urgentie en ongemak. Deze archieven en nooit eerder vertoonde afdrukken onthullen de frisse kijk van Bettina Rheims op haar werk en werpen een licht op het proces van het maken en selecteren van beelden.
In januari 1991 maakt Bettina Rheims een reeks foto’s met Kim Harlow, die het spel speelde om “opnieuw” Alexander te “worden”, volgens een scenario dat bedacht werd door de fotografe. Deze relatie van wederzijds vertrouwen leidde tot een project waarvoor Kim Harlow, die in 1993 aan AIDS stierf, een stemopname en een manuscript naliet, een zeldzame getuigenis die vragen oproept over waarheid en authenticiteit.
De titel en het formaat van het boek Kim dat in 1994 verscheen, suggereren al meteen de inhoud ervan: dat van een diep intiem werk dat het verhaal van Kim Harlow een centrale plaats geeft en het idee van het fotoboek, dat zo essentieel is voor de fotografe, omverwerpt.
Curator Gabrielle de la Selle, conservator van de fotografische archieven van het Institut pour la photographie, bijgestaan door Lina Merad, curator-assistente in burgerdienst.