Temple Books

11 13 oktober 2019

Het Institut pour la photographie en Temple nodigen een weekend lang vijftien hedendaagse uitgevers uit om de creatieve en innovatieve manier waarop boeken gecreëerd, geproduceerd en verspreid worden onder de aandacht te brengen. 

Deze eerste editie van Temple Books verenigt een nieuwe generatie van Belgische en Nederlandse uitgevers en regionale actoren uit de sector van de fotopublicatie.
In de afgelopen tien jaar zijn er tal van verschillende manieren ontwikkeld om foto’s te publiceren. De productie en de verspreiding van fotoboeken is nog nooit zo uitgebreid en veelzijdig geweest. 

Artiesten en auteurs, onafhankelijke boekhandels en uitgeverijen, critici en designers hebben bijgedragen aan nieuwe perspectieven in de uitgeverswereld. Formaten, inhoud en onderwerpen worden zowel in vraag gesteld als experimenteel benaderd. 

11 oktober 18.00 uur > 22.00 uur
12 oktober 13.00 uur > 21.00 uur
13 oktober 12.00 uur > 18.00 uur

Met :

CRP/ Centre régional de la photographie (FR)
Classe moyenne éditions (FR)
Dutch Independent Art Book Publishers (NL)
Editions du Caïd (BE)
Fw:Books (NL)
Light Motiv (FR)
META/BOOKS, Delphine Bedel (NL)
Éditions PATHS (FR)
Clara Prioux et Marine Peixoto ( Prioux & Peixoto ) (FR)
Red Lebanese (FR)
Roma Publications (NL)
RVB Books (FR)
SUBWAY MAGAZINE 4478ZINE.COM (NL)
Tipi Bookshop (BE)

 

PROGRAMMA : 

zaterdag 12 oktober, 14 uur :
BIBLIOTHEEK-
>> GESPREKS
HET ARCHIEF ALS ARTISTIEK INSTRUMENT OF CREATIEVE TOEPASSING”

RONDE TAFELDISCUSSIE ONDER LEIDING VAN FRÉDÉRIQUE DESTRIBATS MET DELPHINE BEDEL (META/BOOKS), ANDREA COPETTI (TIPI BOOKSHOP) EN LUCE LEBART (ARCHIVE OF MODERN CONFLICT) 

Zelfs al ruikt het archief soms naar “oud” en “van vroeger” en wordt het nog steeds geassocieerd met de actie van conserveren en bewaren, toch zoeken kunstenaars er regelmatig inspiratie voor hun werken of toepassingen. Sommige artiesten creëeren zelfs hun eigen archieven om deze later als instrument voor hun werk en reflectie te gebruiken. Het gesprek zal zich richten op verschillende artistieke benaderingen van het archief (toe-eigening, fictief verhaal of documentaire, sociale of historische kritiek, recontextualisering, beeldvorming …), onder andere via het boek, en wat de kunstenaars in onze wereld te vertellen hebben. 

 

16 uur :
-BIBLIOTHEEK-
>> GESPREKS
“VERALGEMEENDE VISUELE WEERSTAND”

CATARINA BOIEIRO EN RAQUEL SCHEFER

Een projectie op basis van de fotoboeken gemaakt in het kader van de bevrijdingsbewegingen in Angola, Mozambique, Guinee-Bissau, Kaapverdië. Een onderzoeksproject van Catarina Boieiro en Raquel Schefer, met de steun van het Institut pour la Photographie. 

De projectie wordt gevolgd door een ontmoeting met de historicus en verzamelaar van Afrikaanse boeken, Ben Krewinkel, de initiatiefnemer van de website Africa in the Photobook.
africainthephotobook.com 

 

+ INSTALLATIES

-BINNENPLAATSJE-
>> PABLO JOMARON (RED LEBANESE)
ENSEMBLE 12″

Ensemble is een serie van installaties met verschillende vormen, bestaande uit afbeeldingen uit een besloten wereld, portretten van familie, vrienden. Deze installaties zijn ontworpen als “persoonlijke hotels” die bewoond worden door iconen en bekende personages. 

Naast de installatie wordt er speciaal voor Temple Books een publicatie tot stand gebracht. 

 

-BIBLIOTHEEK-
>> STEPHEN KEPPEL
SOFT CURVE”

Soft Curve komt voort uit een archief met afbeeldingen die in 2018 gemaakt werden in opdracht van de stad Amsterdam. Deze onwillekeurige voorwerpen die op straat gevonden werden, vertegenwoordigen de kern van de stad, het lawaai, de losse onderdelen die samen de lagen van de stadsbodem vormen en deelnemen aan een levend spel van verzamelen, documenteren en weergeven dat zich geleidelijk aan ontwikkelt. Net als bij eerdere projecten in Parijs en New York blijft Stephan Keppel zich richten op de architectonische taal van de stad Amsterdam door het onderzoeken van de interactie tussen de stad, haar foto’s en archieven. 

Hij werkt met verschillende fotografische technieken en onderzoekt de mechanismen van weergave door middel van (af) druktechnieken die resulteren in installaties, publicaties en uitgaves in beperkte oplage. 

 

In samenwerking met Ville de Lille,  Métropole Européenne de Lille,  Direction Regionale des Affaires Culturelles and Lille 3000 Eldorado