Katrien de Blauwer

Waarom ik bang ben voor rood, ik hou van blauw en ik geel haat

2023

07 april 18 juni 2023
Tentoonstelling

In samenwerking met galerie Les Filles du Calvaire, Parijs en galerie FIFTY ONE, Antwerpen

In zijn Dictionnaire du dadaïsme, 1916-1922, gepubliceerd in 1976, definieert Georges Huguet collage als “een creatief proces dat bestaat uit het uitknippen van beelden of elementen van beelden met een schaar en het samenvoegen ervan met lijm, volgens willekeurige keuze, het plezier van de verbeelding en de enige wet van desoriëntatie, zonder vooruit te lopen op het element van toeval dat dit proces kan bevatten, om de werkelijkheid te bewerkstelligen en zo het rijk van het wonderbaarlijke binnen te dringen door de beelden af te leiden van hun oorspronkelijke doel en hun banale betekenis.”

Katrien de Blauwer blinkt uit in deze kunst om “het ene beeld in het andere of in verschillende andere te zien”.  Haar introspectieve werk, waarin de vrouwelijke figuur alomtegenwoordig is, is zowel intiem als universeel. Haar radicale uitsnijdingen in populaire, zelfs stereotiepe foto’s uit recensies en tijdschriften, stellen haar in staat een enorm anoniem en raadselachtig visueel register te creëren, in dezelfde genuanceerde reeks grijstinten, met een matte en poederachtige afwerking. De montage onthult de latente inhoud van de beelden en zorgt voor een intense narratieve lading, geaccentueerd door de scherpe potloodlijn van de kunstenaar op de compositie.

Deze nieuwe serie voert ons mee naar drie verschillende sferen en onthult de emotionele impact van de primaire kleuren: rood staat symbool voor gevaar en geweld; geel roept angst en haat op, en het gevoel van opgeslotenheid tijdens opsluiting. La séquence bleue, sensuelle, est quant à elle source d’apaisement. (De blauwe reeks, sensueel, is een bron van verzoening.)