Hulde aan Willem Klein
Het fotoboek als visueel object
Met de vriendelijke medewerking van de William Klein studio, Parijs; het ICP International Center of Photography, New York; en het Centre Pompidou, Parijs
Schilder, fotograaf, filmmaker, grafisch ontwerper, William Klein (1926-2022) is een multidisciplinaire kunstenaar die met name een revolutie teweegbracht in het uitgeven van foto’s.
In de jaren vijftig gooide William Klein de codes van de fotografie op zijn kop. Hij claimt een resoluut subjectieve benadering, pleit voor de intuïtieve aard van fotograferen, en geeft de voorkeur aan boeken in plaats van prenten om zijn werk te verspreiden.
Hij vat zijn boeken op als visuele objecten waarvoor het algemene concept, het grafische scenario bijna net zo belangrijk is als zijn foto’s. De beelden dringen de ruimte van de pagina binnen, van hun weergave met verloren randen – zonder marges – tot meervoudige composities waarin ze lijken te stapelen en botsen. Deze quasi-filmische reeks biedt een ongekende meeslepende ervaring van fotografie. De boeken van William Klein onderscheiden zich ook door hun grafische vormgeving, met typografische spelletjes die het hele oppervlak in beslag nemen, in een reeks heldere kleuren.
De selectie, afkomstig uit de bibliotheek van Lucien Birgé, als onderdeel van zijn schenking, weerspiegelt de evolutie van zijn redactionele productie, van zijn boeken over steden tot zijn retrospectieve werken en zijn heruitgaven. De jaren 90 markeerden een nieuwe aanpak: William Klein koos ervoor om het contrast van zijn beelden te versterken, gedrukt op licht glanzend satijnpapier. Hij kiest dan de kant van de ‘anti-lay-out’: de beelden, paginagroot gereproduceerd, volgen elkaar in een ononderbroken opeenvolging op, zoals in een film.